ارائه مدارک لازم
حال باید مدارک و مستندات مورد نیاز بیمه را به آنها ارائه کنیم. هر شرکت بسته به نوع حادثه و قوانین خود یکسری مدارک از بیمهگزار میخواهد و بهتر است از خود آنها استعلام گرفته شود. اما معمولاً مدارک زیر از همه دریافت میشود:
- در خسارتهای مالی: کارت ملی و گواهینامه رانندگی فرد مقصر و زیاندیده، بیمهنامه شخص ثالث معتبر هر دو طرف، کارت خودروهای درگیر در حادثه و کروکی پلیس (در صورت نیاز)؛
- در خسارتهای جانی: مدارک شناسایی مقصر و زیاندیده، بیمهنامه شخص ثالث مقصر، گزارش پلیس و کروکی تصادف، گزارش پزشکی قانونی و رأی دادگاه (در صورت صدور).
ارزیابی کارشناس بیمه
در این مرحله کارشناس ارزیاب بیمه وضعیت خودرو و حادثه را بررسی میکند و آن را با مدارک موجود تطبیق میدهد. مبلغ خسارت با توجه به گزارش این کارشناس تعیین میشود.
دریافت خسارت
شرکت بیمه مبلغ خسارت را به حساب بیمهگزار واریز میکند. مدتزمان پرداخت خسارت بیمه شخص ثالث، بسته به نوع حادثه و قوانین بیمهگر متفاوت است.
برای مثال مدت زمان پرداخت خسارت بیمه ایران ۷روز بعد از تکمیل مدارک است، درحالیکه در بیمه دانا ممکن است ۱۵ روز زمان ببرد. اما معمولاً در کمتر از یک ماه پرداخت میشود. البته واریز خسارتهای جانی ممکن است کمی طولانیتر شود؛ چون به رأی دادگاه نیاز دارد. در حکم دادگاه است که مبلغ دیه و خسارت تعیین میشود.
بیشتر بخوانید: قوانین تصادف با موتور + مراحل قانونی
نحوه دریافت خسارت از بیمه با کروکی
در تصادفات ساده و کمهزینه، اگر دو طرف بر سر مقصربودن یکی توافق داشته باشند، میتوان بدون کروکی به بیمه مراجعه کرد. اما در موقعیتهای جدی زیر باید حتماً از پلیس کروکی گرفت؛ چون شرکت بیمه بدون آن به پرونده رسیدگی نمیکند.
تصادف منجر به خسارت جانی
اگر در تصادف یکی از افراد دچار آسیب جسمی، فوت یا نقص عضو شده باشد، پلیس موظف است حضور پیدا کند و کروکی حادثه را بکشد.
وجود اختلاف بین طرفین
درصورتیکه رانندهها بر سر مقصربودن حادثه توافق نداشته باشند یا یکی از طرفین تقصیر را قبول نکند، پلیس با بررسی صحنه، کروکی میکشد و مقصر را مشخص میکند.
خسارت مالی بالا
در تصادفاتی که میزان خسارت زیاد و فراتر از سقف تعهدات بیمه نامه (بیش از ۵۳ میلیون تومان) است، شرکت بیمه از شخص کروکی میخواهد که باید از پلیس دریافت و به ایشان ارائه کنیم.
فرار یکی از طرفین حادثه
دریافت خسارت بیمه بدون حضور مقصر هم مستلزم ارائه کروکی است؛ یعنی اگر یکی از خودروها فرار کند یا صحنه را ترک کند، باید فوری با پلیس تماس بگیریم تا کروکی تنظیم شود و ماجرا ثبت قانونی پیدا کند.
تصادف با وسیله نقلیه عمومی یا دولتی
در حوادثی که یکی از خودروها متعلق به نهادهای عمومی، سازمانی یا دولتی باشد (مثل آمبولانس، اتوبوس و ماشین شهرداری) هم به کروکی نیاز است.
در هنگام تکمیل مدارک، این کروکی را هم به شرکت بیمه ارائه میکنیم و مابقی مراحل را مطابق بخش قبل پیش میبریم. مدت زمان پرداخت خسارت بیمه شخص ثالث با کروکی و بدون کروکی مشابه هم است و تفاوتی ندارد.
۴ نکته مهم در نحوه گرفتن خسارت از بیمه شخص ثالث
درباره نحوه گرفتن خسارت از بیمه شخص ثالث باید این نکات را هم بدانیم:
- درصورت عدم استفاده از بیمه شخص ثالث، هنگام تمدید آن تخفیف میگیریم. با عدم خسارت، تخفیفات بیمه هر سال بهصورت پلکانی تا حداکثر ۷۰درصد افزایش مییابد.
- اگر میزان خسارت حادثه کم باشد، میتوانیم پیش از تشکیل پروندۀ رسمی خودمان هزینه را پرداخت کنیم و تخفیفات بیمهمان را نگه داریم. این کار در سالهای آخر بیمهنامه که درصد تخفیف بالاست، برایمان بهصرفه در میآید.
- هر راننده هر سال حداکثر ۴ بار میتواند از بیمه شخص ثالث خود استفاده کند. در صورت استفاده بیشتر، بیمهنامه منقضی میشود و باید دوباره بیمه بخرد.
- سقف خسارت قابل پرداخت بیمه میتواند حداقل ۲/۵درصد و حداکثر ۵۰درصد دیه مرد در ماههای حرام باشد؛ یعنی پوشش مالی شرکتهای بیمه در پایینترین حالت ۵۳ میلیون و ۳۲۵ هزار تومان و در بیشترین حالت ۱ میلیارد و ۶۵ میلیون تومان است.
بیمهای با پوشش مناسب بگیریم
نحوه گرفتن خسارت از بیمه شخص ثالث را که بلد باشیم، در زمان وقوع حادثه سردرگم نمیشویم و سریعتر و راحتتر هزینههایمان را جبران میکنیم. بهتر است در هنگام خرید یا تمدید بیمه هم حسابی دقت به خرج دهیم و ببینم بیمه موردنظر ما چه چیزهایی را پوشش میدهد و سقف تعهداتش چقدر است.
خوشبختانه در سامانۀ اتو ابزار این امکان فراهم است که بیمه شخص ثالث شرکتهای مختلف را با هم مقایسه و بهترین گزینه را متناسب با شرایط و بودجه خود انتخاب کنیم. در این سامانه میتوانیم در لحظه، خرید خود را بهصورت آنلاین انجام دهیم و بیمهنامهمان را در دست داشته باشیم.