پرداختنکردن خلافی خودرو جریمه دارد. علاوه بر آن، اگر بخواهید وسیلۀ نقلیهتان را بفروشید یا سند آن را به دیگری انتقال دهید، باید خلافی آن را پرداخت کرده باشید.
در این مطلب از مجلۀ اتو ابزار، به شما میگوییم که خلافی خودرو چیست و اصلاً از کجا وارد قوانین راهنمایی و رانندگی شده است. ۹ روش حضوری و غیرحضوری استعلام خلافی خودرو و پرداخت آن را هم به شما معرفی میکنیم.
خلافی خودرو چیست؟
هرگونه تخلفی که با وسیلۀ نقلیۀ خود مرتکب شوید، در پروندهتان در سیستم راهنمایی و رانندگی ثبت میشود. درواقع، خلافی فهرستی از این تخلفات است. این روزها بیشتر خیابانها و معابر مهم دوربین کنترل تخلفات دارند و اگر حواستان نباشد یا از روی عمد قوانین را زیر پا بگذارید، تمام ماجرا ثبت میشود.
تاریخچۀ پیدایش قوانین و خلافی خودرو چیست؟
هرچند دل خوشی از شاهان قاجاری نداریم، اما راه ورود خیلی از مصادیق دنیای نوین و مدرن را بعضی از آنها به ایران باز کردهاند؛ برای مثال، اولین خودروها در زمان مظفرالدین شاه قاجار وارد ایران شدند.
پیش از همه، ماشینهای فورد و بعدتر هم خودروهایی شبیه به وانت به ایران آمدند. با زیادشدن خودروها، نیاز برای به وجود قوانین راهنمایی و رانندگی هم بیشتر احساس میشد.
در حوالی سال ۱۳۰۷ بود که شهردار وقت تهران، یعنی کریم آقا بوذرجمهری، پایه و اساس اولین قوانین راهنمایی و رانندگی در ایران را بنا کرد. البته قبل از شکلگیری قوانین، بلدیههای تهران تابلوهایی را برای کنترل رانندگی شهری در پایتخت نصب کرده بودند.
داشتن گواهینامه هم از سال ۱۳۰۵ ضروری شده بود. با این حال، به نظر میرسید که به قوانین سختگیرانهتری نیاز است تا جلوی تصادفات و حوادث گرفته شود. کمکم پای جریمهها هم به میان آمد و با وضع قوانین، رانندهها مجبور به رعایت اصول مصوب بودند.
حالا دیگر افسرها و پلیسهایی که با یک دفترچه بالای سرمان ظاهر میشدند و برگۀ جریمه را با عتاب و خطاب تقدیم میکردند، تا حد زیادی جای خود را به دوربینهای هوشمند دادهاند. از اولین روزهای وضع قوانین راهنمایی رانندگی، به چشمهای هوشمندِ همیشه نگران و منتظری رسیدهایم که رحم و مروتی هم در کارشان نیست و درجا، خطاها و تخلفات رانندگی ما را ثبت و ضبط میکنند.
اهمیت گرفتن خلافی خودرو چیست؟
بهعنوان یک راننده (چه مبتدی و چه باتجربه)، باید حواستان به خلافی خودرو باشد. چرا؟ چون:
- در زمان فروش ماشین باید حتماً مبلغ خلافی را پرداخته باشید تا امکان انتقال سند فراهم شود.
- پرداختنکردن خلافی در زمان مناسب، باعث بیشترشدن مبلغ آن و افزایش جریمه میشود.
- بعضی از جرایم، هم با جریمه و تنبیه نقدی همراهاند و هم نمرۀ منفی برایتان میآورند.
گاهیاوقات، جریمههایتان آنقدر زیاد میشود و نمرات منفی آنچنان بالا میروند که پلیس با شما برخورد قانونی میکند و برای مثال، ماشینتان توقیف یا گواهینامه از شما گرفته میشود. پس باید با روشهای استعلام خلافی خودرو و پرداخت آن، آشنا باشید.
روشهای ثبت و ابلاغ خلافی خودرو چیست؟
جریمه وسایل نقلیه مختلف به چند شکل گوناگون به شما ابلاغ میشوند. روشهای ثبت خلافی خودرو و جریمهها شامل موارد زیر میشوند:
صدور قبض جریمه تسلیمی | پلیس قبض جریمه را مستقیماً به راننده میدهد. | با مهلت پرداخت ۶۰ روزه |
صدور قبض جریمه دوبرگی | در نتیجه بیتوجهی به جبران یک جرم، جریمه دیگری هم برای راننده صادر میشود. مثلاً بیتوجهی او به فرمان ایست پلیس در زمان ارتکاب یکی از جرایم رانندگی، منجر به شکلگرفتن جریمه دیگری هم میشود. | بدون مهلت و محدودیت زمانی برای پرداخت |
قبض جریمه الصاقی | پلیس برگه جریمه را در زمان حاضرنبودن راننده، روی وسیله نقلیه او میگذارد. | با مهلت پرداخت ۶۰ روزه |
قبض جریمه خودداری | اگر راننده نسبت به گرفتن قبض جریمه خودداری کند، پلیس برای او جریمه دیگری هم مینویسد. | با مهلت پرداخت ۶۰ روزه |
قبض جریمه دوربینی | دوربینهای هوشمند یا اپراتوری (اپراتور با آنها رصد میکند) موجود در نقاط مختلف خیابان و بزرگراهها، جرایم را ثبت میکنند. | بدون محدودیت زمانی و مهلت پرداخت |
عوارض و پیامدهای بیتوجهی به ثبت جرائم و خلافی خودرو چیست؟
بعضی از جرایم رانندگی (الصاقی، تسلیمی، خودداری) مهلت پرداخت مشخصی دارند. بیتوجهی نسبت به پرداخت مبلغ جریمههای با مهلت ۶۰ روزه باعث میشود که هزینه آنها ۲برابر محاسبه شود. پس اگر بهموقع، اقدام به پرداخت جریمههای مبلغدار نکنید، باید ۲برابر مبلغ را بپردازید. در برخی موارد هم پرداختنکردن طولانیمدت جریمههای رانندگی و نگرفتن عدم خلافی باعث میشود که پلیس وسیله نقلیه را توقیف کند یا در زمان تعویض پلاک به مشکل بربخورید.
بیشتر بخوانید: عواقب پرداخت نکردن خلافی چیست؟
چگونه خلافی خودرو بگیریم ؟ ۹ روش استعلام و پرداخت خلافی ماشین و موتور (آنلاین و حضوری)
برای اینکه از مبلغ خلافی ماشین یا موتور خود باخبر شوید، روشهای مختلفی پیش رویتان است. در ادامه، ۹ روش استعلام و پرداخت خلافی (۲ روش حضوری و ۷ روش غیرحضوری) را معرفی میکنیم:
مراجعه به پلیس +۱۰
یکی از روشهای استعلام خلافی و پرداخت آن، مراجعه به یکی از شعبههای پلیس +۱۰ است. در آنجا، مبلغی از شما دریافت میشود و میتوانید با آگاهی از مبلغ خلافی، اقدام به پرداخت آن کنید.
اگر مبلغ خلافی بیشتر از یک میلیون تومان باشد، باید به مرکز راهنمایی و رانندگی مراجعه کنید و دیگر، امکان پرداخت هزینه در شعب پلیس وجود نخواهد داشت.
اپلیکیشن پلیس من
برای استعلامگیری خلافی وسیلۀ نقلیۀ خود، میتوانید به اپلیکیشن «پلیس من» مراجعه کنید. این اپلیکیشن که توسط ناجا راهاندازی شده است در فهرست خدمات خود، بخشی به نام «خدمات راهور» دارد. در این بخش میتوانید با ثبت پلاک خودرو، خلافی خود را استعلام بگیرید. برای گرفتن رایگان خلافی خودرو با پلاک (استعلام تجمیعی خلافی) میتوانید از این اپلیکیشن استفاده کنید.
نکتۀ مهم در استفاده از این اپلیکیشن این است که باید پلاک به نام شمارهای باشد که با آن وارد اپلیکیشن شدهاید.
استعلام و پرداخت خلافی خودرو راهور ۱۲۰
برای استعلام و پرداخت خلافی خودرو میتوانید به سایت راهور مراجعه کنید. در این سامانه، بخشی به نام «استعلام تخلفات رانندگی» وجود دارد که باید روی آن بزنید، سپس در سامانۀ سخا ثبتنام کنید تا وارد صفحۀ اصلی شوید. در این قسمت باید شمارۀ بارکد کارت خودرو را وارد کنید تا بتوانید خلافی خودرو را مشاهده کنید. امکان مشاهدۀ خلافی خودرو با شناسه قبض و شناسه پرداخت در این سامانه وجود ندارد.
همانطور که گفتیم، دریافت خلافی از این سایت، نیازمند ثبتنام در سامانۀ سخا است و ممکن است پیچیدگیهای خاص خودش را داشته باشد.
سامانۀ سخا
با ورود به سامانۀ سخا و ثبتنام در آن هم میتوانید از مبلغ خلافی خود مطلع شوید و آن را بپردازید. برای این کار، بعد از ثبتنام باید به بخش خدمات پلیس راهور و بخش خلافی مراجعه کنید.
تماس تلفنی
یکی از روشهای آگاهی از مبلغ خلافی، تماس تلفنی با شمارۀ ۸۸۲۸۸۸۸۸ است. اگر ساکن تهران نیستید، برای تماس با این شماره و پرسیدن مبلغ خلافی خود، باید کد (۰۲۱) را هم شمارهگیری کنید.
کد USSD
شمارۀ #110* (ابتدا ستاره، بعد عدد ۱۱۰ و در آخر مربع) را در تلفن خود شمارهگیری و سپس کد VIN مربوط به موتور یا ماشین را وارد کنید.
با این روش میتوانید از مقدار خلافی مطلع شوید. البته امکان پرداخت با این کد دستوری وجود ندارد و بعد از آگاهی از مبلغ، باید از روشهای دیگر پرداخت استفاده کنید.
پیامک
شما میتوانید کد VIN وسیلۀ نقلیهتان را به شمارۀ ۱۱۰۱۲۰۲۰۲۰ پیامک کنید. بعد از چند ثانیه، مبلغ خلافی و شناسۀ قبض و پرداخت آن، برایتان فرستاده میشود. از همین راه میتوانید هزینه را بپردازید. مبلغ از حساب شارژ تلفن همراه کسر میشود یا باید آن را روی قبض مربوط به هزینۀ پیامکتان پرداخت کنید.
نکته مهم: ۳ راه سامانه پیامکی ۱۱۰۱۲۰۲۰۲۰، کد دستوری #۱۱۰* و شماره تلفن ثابت ۰۲۱۸۸۸۲۸۸۸۸ هرچند به عنوان روشهای استعلام و پرداخت خلافی معرفی میشوند. اما در اغلب مواقع عملکردی ندارند و غیرفعال هستند.
خودپرداز
بعد از واردکردن کارت بانکی خود در خودپردازها، به بخش پرداخت قبوض بروید و در آنجا گزینۀ خلافی را پیدا کنید. پیش از اینها، لازم است که شناسۀ قبض و پرداخت را با یکی از روشهای موجود (پیامک، مراجعه به سایتها و…) در اختیار داشته باشید.
برای پرداخت خلافی از راه عابربانکها، باید شناسۀ قبض و پرداخت جریمه را داشته باشید. با واردکردن آنها در سیستم خودپرداز، امکان پرداخت خلافی با کارت بانکی وجود خواهد داشت.
سامانه اتو ابزار
استعلام خلافی خودرو با اتو ابزار راحتترین شیوۀ آگاهی از این مبلغ و پرداخت آن است. اتو ابزار یک سامانه و اپلیکیشن چندکاره است که در کنار امکان تمدید بیمه، پرداخت عوارض و…، به شما امکان استعلامگیری خلافی و پرداخت مستقیم آن را میدهد. استعلام خلافی خودرو با پلاک و کد ملی در این سامانه بسیار ساده است.
نوبت شماست!
اگر ماشین یا موتور دارید، حتماً حواستان به خلافی وسیلۀ نقلیهتان باشد. با وجود سامانه و اپلیکیشنی مانند اتو ابزار، از تمام سردرگمیهای موجود برای استعلام و گرفتن برگه خلافی خلاص میشوید.
روشهای مختلف دیگری هم وجود دارند، اما با نصب یک اپلیکیشن میتوانید خدمات استعلام و پرداخت خلافی خودرو را بهراحتی در دسترس داشته باشید و از امکانات متنوع دیگری نیز برای خودروی خود استفاده کنید. انتخاب با شماست. ترجیح شما برای استعلام و پرداخت خلافی خودرو چیست؟ برای استفاده از اولین استعلام خلافی خودرو رایگان، تا ۲۰ فروردین ۱۴۰۴ فرصت دارید که به سایت اتو ابزار مراجعه کنید.