چگونه دادخواست مطالبه دیه از بیمه را تنظیم کنیم؟ (نمونه فرم + مدارک)

چگونه دادخواست مطالبه دیه از بیمه را تنظیم کنیم؟ (نمونه فرم + مدارک)

دادخواست مطالبه دیه از بیمه

برای دریافت خسارت تصادف باید در شرکت بیمه پرونده تشکیل داده و مدارک لازم را ارائه دهیم. پس از آن، کارشناس بیمه شرایط را ارزیابی و مبلغ خسارت را تعیین می‌کند. اما دادخواست مطالبه دیه از بیمه را چگونه می‌توان تنظیم کرد؟ چه مدارکی لازم داریم؟ اگر مبلغ خسارت بیش از سقف تعهدات بیمه باشد، چه؟ در این مطلب به این پرسش‌ها پاسخ می‌دهیم.

خرید بیمه شخص ثالث خودرو

فهرست مطالب

نحوه مطالبه دیه از بیمه

هنگام وقوع تصادف باید خونسردی خود را حفظ کنیم و با پلیس ۱۱۰ تماس بگیریم. اگر حادثه مصدوم جانی داشته باشد، حتماً با اورژانس ۱۱۵ هم هماهنگ شویم و تا رسیدن آن‌ها به حال مصدومان رسیدگی کنیم.

پلیس حادثه را صورت‌جلسه می‌کند، اظهارات طرفین را ثبت می‌کند و کروکی تصادف را می‌کشد. بعد از طی این مراحل باید همراه با کروکی و دیگر مدارک مورد نیاز به شرکت بیمه مراجعه می‌کنیم. کارشناس ارزیاب بیمه، خودرو و مدارک را بررسی می‌کند. براساس اعلام نظر نهایی ایشان، مبلغ خسارت تعیین شده و به راننده و فرد زیان‌دیده پرداخت می‌شود.

مدارک لازم برای دریافت خسارت از بیمه

هر شرکت بنا به قوانین و شرایط حادثه، یک‌سری مدارک خاص از افراد می‌خواهد. بنابراین، پیش از مراجعه بهتر است لیست دقیق مدارک را از شرکت بیمه‌گر جویا شویم. از بین مدارک مورد نیاز همه شرکت‌ها می‌توان به این موارد اشاره کرد:

مدارک لازم برای خسارت مالی

  • کارت ملی و گواهینامه رانندگی مقصر و زیان‌دیده؛
  • بیمه‌نامه شخص ثالث معتبر هر دو طرف؛
  • برگ سبز و کارت خودروهای درگیر در حادثه؛
  • گزارش پلیس یا کروکی تصادف (در صورت نیاز).

مدارک لازم برای خسارت جانی

  • مدارک شناسایی مقصر و زیان‌دیده؛
  • بیمه‌نامه شخص ثالث فرد مقصر؛
  • گزارش پلیس و کروکی تصادف؛
  • گزارش پزشکی قانونی؛
  • رأی دادگاه (در صورت صدور)؛
  • جواز دفن، شناسنامه باطل‌شد‌ه متوفی و گواهی انحصار وراثت (در حوادث منجر‌ به فوت)؛
  • کپی شناسنامه و کارت ملی وراث متوفی یا ذی‌نفعان دریافت خسارت (در حوادث منجر‌ به فوت).

باید بگوییم که کروکی پلیس همیشه لازم نیست و فقط در این شرایط خاص باید به شرکت بیمه ارائه شود: وقتی تصادف خسارت جانی داشته باشد، درصورتی‌که مبلغ خسارت بالاتر از سقف تعهدات بیمه (بیش از ۴۰ میلیون تومان) باشد و هنگامی که طرفین حادثه بر سر میزان خسارت یا مقصربودن اختلاف داشته باشند.

بیشتر بخوانید: قانون تصادف با عابرپیاده + مبلغ دیه

دادخواست مطالبه دیه از بیمه

گاهی شرکت بیمه حاضر نیست مبلغ خسارت را بپردازد. برای این اعسار از پرداخت خسارت تصادف هم ممکن است دلایل مختلفی بیاورد؛ مثلاً نبود کروکی تصادف، تحت پوشش‌نبودن نوع حادثه یا اینکه مبلغ تصادف بیش از تعهدات ایشان است. در این شرایط باید به شورای حل اختلاف برویم و دادخواست مطالبه دیه به نرخ روز را تنظیم کنیم.

نمونه دادخواست مطالبه دیه راننده مقصر از شرکت بیمه

متن شکایت زیر، نمونه دادخواست مطالبه خسارت از شرکت بیمه است:

ریاست محترم شورای حل اختلاف

احتراماً به موجب مستندات مذکور در ستون خواسته، خصوصاً نظریه افسر کارشناس فنی تصادفات، اقدامات خوانده در بی‌احتیاطی در رانندگی منجر به وقوع تصادف در مورخه ………. ساعت …. شده است. مطابق با کروکی تنظیمی کارشناس تصادفات، علت تامه تصادف بی‌احتیاطی از سوی خوانده، سواری ……….. به شماره انتظامی …….‌. به علت تغییر ناگهانی مسیر و نقض ماده ۱۱۹ آیین‌نامه راهور نسبت به سواری موکل سواری ………. به شماره انتظامی ……… تشخیص داده شده و به وقوع صدمه و خسارت و افت قیمت نسبت به خودروی موکل منجر شده است.

نظر به اینکه خوانده با وصف مقصربودن در تصادف و ضمن اینکه سقف تعهدات شرکت بیمه (پیوست) نسبت به پرداخت خسارت واردشده از طرف خواندگان، مطابق با بیمه‌نامه خودرو ………. صرفاً تا مبلغ ………. ریال است و علی‌رغم خسارات زیادی که به خودروی موکل وارد آورده و سبب افت قیمت خودرو مذکور شده، که بسیار بیش از سقف تعهدات بیمه‌گر است، خوانده حاضر به پرداخت مابه التفاوت خسارت مطابق با فاکتورهای پیوست، که موکل بابت تعمیر بخش محدود از قطعات خودرو پرداخته، که صرفاً خودرو مذکور قابلیت استفاده پیدا کند، نیست.

لذا حکم به محکومیت خوانده به پرداخت خسارت وارده، علی‌الحساب به مبلغ …………. ریال مطابق با فاکتورهای پرداختی با جلب نظر کارشناس رسمی دادگستری مستند به مواد ۳۰۷ قانون مدنی و مواد ۳۳۱ قانون مسئولیت مدنی و با احتساب کلیه خسارات دادرسی و حق‌الوکاله وکیل مورد استدعاست.

در چه صورت دادخواست مطالبه دیه از بیمه رد می‌شود؟

در شرایطی بیمه شخص ثالث به فرد تعلق نمی‌گیرد و شرکت بیمه می‌تواند خسارت پرداخت نکند:

  • اگر راننده مقصر دارای گواهینامه معتبر و مرتبط با وسیله نقلیه نباشد، خسارت بیمه به او تعلق نمی‌گیرد؛
  • اگر تصادف در حالت مستی یا تحت‌تأثیر موادمخدر رخ داده باشد؛
  • اگر کارشناس تشخیص دهد که تصادف عمدی و برای دریافت خسارت بوده است؛
  • یا اگر راننده از خودروی خود در شرایطی خارج از تعهدات بیمه‌نامه، برای مثال برای حمل مواد ممنوعه، استفاده کرده باشد.

۳ نکته درباره دادخواست مطالبه دیه از بیمه

درباره مطالبه دیه از بیمه، این ۳ نکته را هم باید بدانیم:

جبران خسارت بیشتر از سقف تعهدات بیمه

اگر خسارت تصادف از سقف تعهدات بیمه شخص ثالث فراتر برود، مسئول پرداخت مابه‌التفاوت بسته به نوع خسارت (بدنی یا مالی) و شرایط حادثه متفاوت است.

درمورد خسارت‌های مالی، معمولاً راننده مقصر موظف به پرداخت مابه‌‌التفاوت است. برای مثال، اگر سقف تعهد بیمه ۴۰ میلیون تومان و میزان خسارت ۷۰ میلیون تومان باشد، راننده باید ۳۰ میلیون تومان باقی‌مانده را جبران کند.

اما در خسارت‌های جانی، چنانچه مبلغ دیه از سقف تعهدات بیمه‌گر بیشتر باشد، وراث متوفی می‌توانند مابه‌‌التفاوت را از صندوق تأمین خسارت‌های بدنی دریافت کنند.

خسارت خودروهای نامتعارف

بیمه شخص ثالث فقط خسارت مالی وارد به خودروها را تا سقف ارزش یک خودروی متعارف پرداخت می‌کند. در صورت تصادف با خودروهای گران‌قیمت (نامتعارف)، بیمه‌گر فقط تا سقف ارزش گران‌ترین خودروی متعارف خسارت می‌دهد. مابقی خسارت یا باید از طریق بیمه بدنه جبران شود یا بر عهده مالک خودروی نامتعارف است.

افزایش سقف تعهدات بیمه‌ای

بیمه‌گزار می‌تواند با پرداخت حق‌ بیمه بیشتر، سقف تعهدات مالی بیمه شخص ثالث را افزایش دهد. این اقدام به‌ویژه برای کسانی که با خودروهای گران‌قیمت یا در مناطق پرتردد رانندگی می‌کنند، توصیه می‌شود؛ چون در صورت پیشامد حادثه، امکان جبران کامل خسارت فراهم می‌شود و به پرداخت مابه‌التفاوت از جیب، نیازی نخواهد بود.

سخن پایانی

آگاهی از جزئیات حقوقی بیمه شخص ثالث و نحوه تنظیم دادخواست مطالبه دیه از بیمه در مسیر دریافت به‌موقع و کامل خسارت بسیار به ما کمک‌ می‌کند. بااین‌حال، بسیاری از مشکلات مربوط به پرداخت ناقص خسارت یا نیاز به طرح دعوا در مراجع قضایی، از انتخاب اولیه بیمه‌نامه شروع می‌شود. اگر از ابتدا بیمه‌نامه‌ای با پوشش کافی و متناسب با شرایط خودرو و ریسک‌های احتمالی تهیه کنیم، به پیگیری‌های وقت‌گیر و پرهزینه نیازی نخواهد بود.

در اتو ابزار می‌توانیم پوشش، سقف تعهدات و نرخ شرکت‌های بیمه را با هم مقایسه کنیم و با آگاهی کامل بهترین بیمه را برای اتومبیل خود برگزینیم. یادمان باشد که بیمه مناسب یعنی آرامش خاطر بیشتر و دردسرهای کمتر برای دریافت خسارت.

منابع

وکیل تلفنی

مرکز حقوقی راهکار

امتیاز:
نویسنده مقاله
سمیه رفیعی هستم و چند سالی می‌شود که می‌نویسم. سال ۹۸ بود که وارد حوزۀ ترجمه، تولید محتوا و دیجیتال مارکتینگ شدم، با شرکت‌های زیادی در این مدت همکاری کردم و تا توانستم در این راه دود چراغ خوردم و مو سفید کردم. من پیوسته می‌نویسم، برای اینکه هروقت موتور انگیزه‌ام به پت‌پت افتاد، این نوشتن یک استارتی بزند و به جلو هُلم بدهد.
مطالب پیشنهادی
دیدگاه خود را بنویسید
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

اشتراک گذاری

تلگرام

لینکدین

توییتر

اینستاگرام

یا لینک زیر را کپی کنید:

https://autoabzar.com/blog/petition-to-demand-insurance-compensationکپی به کلیپ‌بورد