منظور از «پلاک فعال» چیست؟
وقتی صحبت از فعالبودن پلاک میشود، یعنی آن پلاک روی خودرویی که نصب و در حال استفاده است. به عبارت دیگر، وقتی استعلام گرفته میشود که شخصی یک پلاک فعال دارد، یعنی صاحب یک خودرو است.
وقتی پلاک غیرفعال میشود که شما خودروی خود را میفروشید و در مراکز تعویض پلاک، فک پلاک انجام میشود. بعد از فک پلاک، اگر دوباره استعلام بگیرید، خواهید دید که آن پلاک مشخص، دیگر جزو پلاکهای فعال نیست.
چرا استعلام پلاک فعال اهمیت دارد؟
وقتی شما پلاک فعالی دارید، هر شکلی از تخلف و مشکلی که با آن خودرو و پلاک رخ دهد، مسئولیتش با شما خواهد بود. یعنی وقتی از خودرویی که پلاک شما روی آن نصب شده است شکایت میشود، درواقع از شما شکایت شده است.
به همین دلیل است که توصیه میشود از فروش خودرو بهشکل وکالتی خودداری کنید؛ چون ممکن است فردی که به او وکالت دادهاید فک پلاک نکند و شما با عواقب آن دستوپنجه نرم کنید. به عبارت دیگر، دلیل استعلام پلاک فعال این است که مطمئن میشوید که قرار نیست سوءاستفاده هویتی صورت گیرد.
همچنین، شرط بسیاری از شرکتها برای خودروهای ارائهشده در طرحهای پیشفروش یا قرعهکشی، نداشتن پلاک فعال است. پس، اگر تازه اقدام به فروش خودروی خود کردهاید و در حال ثبتنام پیشفروش خودرو با این شرط هستید، باید حتماً استعلام بگیرید. نداشتن این شرط شما را از پروسه پیشفروش یا قرعهکشی حذف میکند.
همچنین تعداد پلاک فعال مجاز برای هر فرد محدودیتی دارد که در زیر به آن اشاره میکنیم:
تعداد پلاک فعال مجاز هر فرد
درست مانند سیمکارت که داشتن آن محدودیت دارد، پلاک خودرو نیز دارای محدودیتهایی است. در حال حاضر تعداد پلاک فعال مجاز هر کد ملی ۵ پلاک است. به این ترتیب، اگر هنگام ثبتنام خودرو، ۵ پلاک فعال داشته باشید، احتمالاً از پروسه خرید خودرو حذف خواهید شد، چون نمیتوانید خودروی جدیدی داشته باشید.
بااینحال ممکن است این نوع استعلام از سمت سامانههای فروش خودرو هنگام ثبتنام، درخواست نشود. ولی بهتر است برای احتیاط این موضوع را حتماً در نظر بگیرید.
اگر دو پلاک فعال داشته باشیم چه می شود؟
این سوالی است که ممکن است برای شما پیش بیاید. در حالت کلی با داشتن ۲ خودرو اتفاقی برای شما نخواهد افتاد. صرفا تا ۵ پلاک میتواند به نامتان باشد. اما اینکه اگر دو پلاک فعال داشته باشیم یارانه قطع می شود یا خیر، سوالی است که نمیتوان پاسخ قاطعی به آن داد. چون طبق اعلام معاون وزیر رفاه، معیارهای حذف یارانهبگیران ترکیبی از شاخصهای درآمدی و مالی است و با تعداد خودروهای سرپرست خانوار مستقیما در ارتباط نیست.
چهار روش استعلام پلاک فعال
برای اینکه پلاکهای فعال را استعلام بگیرید، چند راه پیش رو دارید که معتبرترین و سادهترین راههای ممکن موارد زیر هستند:
روش اول: سامانه استعلام پلاک اتو ابزار
اتو ابزار سرویسی با همین نام یعنی استعلام پلاک در اختیار شما قرار میدهد. مراحل این استعلام بسیار ساده است و در هر ساعتی از شبانهروز هم قابل انجام است. وقتی وارد صفحه اصلی اتو ابزار شدید، کافی است روی گزینه «استعلام پلاک» بزنید، کد ملی و شماره موبایل مالک را وارد کنید و با پرداخت هزینه مصوب استعلام بگیرید. این هزینه از سوی پلیس راهور تعیین شده و اتو ابزار دخل و تصرفی در آن ندارد.
همچنین، میتوانید بهسادگی وضعیت تمامی پلاکهایتان را، چه فعال و در حال استفاده و چه غیرفعال، بررسی کنید. در این استعلام، به جزئیاتی مانند شماره سریال راهور و مرکز تعویض پلاک مربوطه نیز دسترسی پیدا میکنید.
روش دوم: سامانه سخا
برای استعلام پلاک فعال در پنجره واحد خدمات فراجا مراحل زیر را دنبال کنید:
- وارد سامانه سخا شوید.
- اگر قبلاً ثبتنام نکردهاید، با واردکردن اطلاعات لازم ثبتنام کنید.
- پس از واردشدن به صفحه اصلی، از گزینههای سمت راست، «خدمات استعلامی» و سپس «استعلامها» را انتخاب کنید.
- سپس در صفحه جدید، از زیر منوی خودرو، گزینه «پلاکهای فرد» را انتخاب کنید.
- درنهایت، با پرداخت مبلغ مشخصشده میتوانید نتیجه استعلام را ببینید.
در این سرویس هم بعد از استعلام وضعیت، تمام پلاکهای نصب یا فکشده نمایش داده میشود. همچنین میتوانید تاریخچه استعلامهای قبلی (در صورت وجود) را هم مشاهده کنید. در سخا استعلام پلاک فعال با کد ملی رایگان نیست و باید مبلغ مشخصی پرداخت کنید.
روش سوم: اپلیکیشن پلیس من
با نصب این اپلیکیشن روی گوشی هوشمند خود، میتوانید از بخش لیست خدمات، «خدمات راهور» و سپس «استعلام پلاکها»، اقدام به استعلام پلاک فعال و فکشده کنید. در پلیس من، استعلام پلاک فعال رایگان نیست و باید هزینه مشخصی که توسط راهور تعیین میشود را پرداخت کنید.
روش چهارم: مراکز پلیس +۱۰
اگر به اینترنت دسترسی ندارید، بهترین راه مراجعه به مراکز پلیس +۱۰ است. در این مراکز هم با ارائه اطلاعات لازم مانند کد ملی و شماره موبایل و پرداخت هزینه مشخص، میتوانید نتیجه استعلام را به دست آورید.
درنهایت باید به این موضوع اشاره کرد که برای استعلام پلاک rahvar120 خدماتی ارائه نمیدهد. تنها یکی از ۴ روشی که در بالا به آنها اشاره کردیم مخصوص استعلام پلاکهای بهنام هستند.
سخن انتهایی
در این مطلب درباره تعداد پلاک فعال مجاز و نحوه استعلام پلاک ماشین صحبت کردیم. اگر خودروی خود را وکالتی فروختهاید و بعد از استعلام، هنوز پلاکتان فعال است، باید پیگیری کنید. چون ارتکاب هرگونه جرم با آن شماره پلاک، مسئولیتش با شما خواهد بود. پلاکهای فکشده شما تا یک سال در انبار پلاکها نگهداری میشود و سپس از بین برده میشوند.
همچنین، اگر بهمحض انجام فک پلاک یا فردای آن روز، استعلام بگیرید، ممکن است همچنان پلاک شما فعال باشد. این موضوع ممکن است به بهروزنشدن سیستمهای پلیس راهور برگردد. بهتر است برای استعلام تا ۴۸ ساعت صبر کنید.