نحوه قیمت گذاری خودرو کارکرده و دست دوم + معرفی عوامل تأثیرگذار

نحوه قیمت گذاری خودرو کارکرده و دست دوم + معرفی عوامل تأثیرگذار

نحوه قیمت گذاری خودرو

افزایش قیمت بسیار بالای خودروهای صفر در سال‌های اخیر، بازار خودروهای کارکرده را بیشتر از همیشه داغ کرده است. در این بین، هنگامی که سراغ خرید یک خودروی دست دوم می‌روید، تقریباً هر کسی به اندازه تجربه‌اش دست به کارشناسی می‌زند و قیمت تعیین می‌کند. اما اینکه درنهایت چگونه قیمت این خودروها تعیین می‌شود یا بهتر است تعیین شود، وابسته به فاکتورهای متعدد و متنوعی خواهد بود. در این مطلب از اتو ابزار درباره نحوه قیمت گذاری خودرو بیشتر صحبت می‌کنیم.

فهرست مطالب

عوامل مؤثر و نحوه قیمت گذاری خودروی کارکرده

سلسله‌ای از دلایل وجود دارد که به‌طور مستقیم و غیرمستقیم بر قیمت‌گذاری خودرو تأثیر می‌گذارند. بعضی از آن‌ها باعث افت قیمت فاحشی در خودروهای کارکرده می‌شوند و بعضی دیگر نیز شاید قیمت را چندان دست‌خوش تغییر نکنند. در زیر به‌ترتیب به عوامل موثر بر قیمت خودرو اشاره می‌کنیم:

ارزش بازار خودروی صفر

قیمت ابتدایی خودروهای دست دوم معمولاً از نوع صفر آن‌ها تأثیر می‌پذیرد. البته ممکن است آن خودرو در بازار ایران به‌شکل صفر عرضه نشده باشد، که این موضوع ممکن است قیمت پایه را بالا ببرد. در نحوه قیمت گذاری خودروی کارکرده، ابتدا قیمت صفر آن را به‌عنوان پایه در نظر می‌گیرند و با توجه به سایر فاکتورها، قیمت اصلی را محاسبه می‌کنند.

مقایسه با خودروهای هم‌رده

ازآنجاکه در ایران واردات خودروی خارجی انجام نمی‌شود یا به‌سختی و به تعداد محدود واردات داریم، برای بعضی از خودروها نمی‌توان قیمت پایه‌ای پیدا کرد. از سمت دیگر، چون خرید و فروش خودروهای وارداتی در کشور کم است، به رقم معاملات انجام‌شده نیز نمی‌توان استناد کرد. در این مواقع، برای تخمین قیمت خودرو کارکرده وارداتی، آن را با هم‌رده داخلی آن مقایسه می‌کنند تا قیمت پایه تا حدودی مشخص شود.

تقاضای بازار

اینکه آیا آن خودرو در بازار خریدار دارد یا خیر نیز بر نحوه قیمت گذاری خودرو تأثیر بسیاری دارد؛ چون وقتی خودرویی طرف‌دار نداشته باشد، مسلماً نمی‌توان آن را به قیمت اصلی فروخت و بالاجبار باید قیمتش را ۵ تا ۱۰ درصد کم کرد.

برای مثال، با مقایسه قیمت ام‌وی‌ام ۱۱۰ کارکرده در شهر یزد و شهر تهران، متوجه می‌شویم قیمت آن در یزد به‌مراتب بیشتر از تهران است. دلیل آن هم این است که در کوچه‌های خشتی و باریک بخش سنتی یزد، خودرویی به‌جز ام‌وی‌ام ۱۱۰، به خاطر ابعادش، و البته موتورسیکلت، نمی‌تواند تردد داشته باشد. به همین دلیل، تقاضا برای این خودرو در یزد بیشتر از تهران است و قیمتش نیز به‌شکل طبیعی بالاتر رفته است.

البته به‌طور کلی و فارغ از موضوع استفاده شهری، موارد دیگری نیز در خوش‌فروش و پرتقاضا بودن یک خودرو دخیل است:

  • دسترسی به لوازم یدکی و قطعات خودرو؛
  • طراحی و ظاهر خودرو؛
  • هزینه‌های نگهداری و تعمیر؛
  • خدمات پس از فروش.

به همین دلیل است که خودروهای رده‌پایین مانند پراید، بیشتر خرید و فروش می‌شوند؛ چون با اینکه کیفیت لازم را ندارند، اما بیشتر این عوامل را (غیر از طراحی و ظاهر البته!) هم‌زمان دارند. برای مثال، خودروهای چینی که به‌تازگی و به‌شکل محدود وارد ایران شده‌اند، لوازم یدکی به‌شدت گران‌قیمت و نایابی دارند. به همین دلیل، با یک تصادف ساده ممکن است صاحب خودرو تا مدت‌ها نتواند قطعه خراب‌شده مانند سپر یا آینه بغل را تعویض کند.

کارکرد خودرو

در محاسبه قیمت ماشین دست دوم، بدون شک میزان کیلومتری که خودرو رانده شده است، یکی از تأثیرگذارترین عوامل موثر بر قیمت خودرو شناخته می‌شود. خودروهای ایرانی به خاطر ضعف در کیفیت، حتی با نگهداری مناسب، نهایتاً می‌توانند حدود ۱۵۰ هزار کیلومتر حرکت کنند. این عدد برای خودروهای باکیفیت خارجی تا ۳۰۰ هزار کیلومتر است. یکی از دلایل کاهش قیمت خودرو، عبور کارکرد خودرو از ۱۰۰ هزار کیلومتر است. چون به مرز فرسودگی نزدیک می‌شود.

به همین دلیل، افراد سعی می‌کنند قبل از رسیدن به این عدد، خودرو را بفروشند. چون با رسیدن کارکرد به این عدد، افت قابل توجهی در قیمت خودرو رخ خواهد داد. برای محاسبه افت قیمت به خاطر کارکرد، میانگین کارکرد استاندارد یک خودروی ایرانی را که بین ۲۰ تا ۲۵ هزار کیلومتر در سال است در نظر می‌گیرند و به‌ازای هر سال از عمر خودرو، درصدی را از قیمت کم می‌کنند. این درصدها کاملاً تجربی و بدون عدد مشخص هستند.

مدل و سن خودرو

خودروهایی که سن بالایی دارند و قدیمی محسوب می‌شوند، خواه‌ناخواه دچار افت قیمت می‌شوند. برخی دیگر پلاک نمی‌شوند، برخی دیگر توانایی گرفتن معاینه فنی ندارند و برخی هم از نظر فنی و مصرف سوخت و طراحی ظاهری، دیگر آن اقبال قبل را ندارند. ممکن است در بعضی موارد این افت قیمت به دلیل اینکه خودرو قرار نیست دیگر تولید شود، خیلی محسوس نباشد.

تعداد تصادفات سنگین

می‌توان گفت سهم تصادفات سنگین در کاهش قیمت خودروی کارکرده از همه عوامل بالا بیشتر است؛ چون تصادف سنگین یعنی رنگ‌شدگی، تعویض کاپوت و درب، ازبین‌رفتن موتور و قطعات اورجینال شرکت خودروساز اصلی و… . بسته به نوع تصادف و آسیب‌دیدگی می‌توان تا حدودی افت قیمت خودرو را محاسبه کرد. به‌خصوص اگر این آسیب به شاسی خودرو وارد شده باشد، باید انتظار افت قیمت بالایی را داشت.

رنگ‌شدگی بدنه

تصادفی که در عامل قبلی درباره‌اش صحبت کردیم، در کم‌اثرترین شکل خود به رنگ‌شدگی و صافکاری منجر خواهد شد. شاید اگر در پاسخ به اینکه در بازار خودروی ایران مهمترین مولفه تعیین قیمت خودرو چیست، از رنگ‌شدگی نام ببریم، خیلی بی‌راه نگفته‌ باشیم. اولین چیزی که به چشم هرکسی می‌آید این است که فلان قسمت بدنه، رنگ شده است. اگرچه خود صافکاری بدون رنگ باعث افت قیمت خودرو نمی‌شود، اما باز هم مهارت تعمیرکار در کیفیت کار انجام‌شده تأثیرگذار است. البته اشکال مختلفی از رنگ‌شدگی و صافکاری داریم:

  • صافکاری بدون رنگ: اگر با مهارت بالا و بدون اعوجاج و ریختن رنگ انجام شود، باعث افت قیمت نمی‌شود.
  • لیسه‌گیری: اگر حرفه‌ای انجام‌نشده باشد، قطعاً باعث افت قیمت جزئی می‌شود.
  • رنگ‌شدگی: به اندازه و تعداد رنگ‌شدگی، باید انتظار افت قیمت داشته باشیم.

همچنین، اگر بدنه خودرو دچار آفتاب‌سوختگی شده باشد، قیمت خودرو ممکن است تا ۵٪ کاهش پیدا کند. معمولاً خودروهایی که در فضای آزاد و در جایی غیر از پارکینگ یا سایه‌بان پارک می‌شوند، دچار آفتاب‌سوختگی خواهند شد. برای جلوگیری از این موضوع بهتر است از چادر برای خودرو استفاده کنید.

وضعیت فنی خودرو

در نحوه قیمت گذاری خودرو دو عامل تصادفات سنگین و میزان کارکرد معمولاً با وضعیت فنی خودرو نیز در ارتباط هستند. هرچقدر تعداد تصادفات و میزان کارکرد بیشتر بوده باشد، طبیعتاً وضعیت فنی خودرو هم بدتر خواهد بود. چون فارغ از اینکه چقدر به خودرو رسیدگی شود، با تعویض قطعات اصلی کارخانه، عملکرد خودرو مانند روز اولش نخواهد شد. همچنین، موضوع استهلاک و فرسودگی قطعات را هم باید در نظر گرفت. وضعیت فنی خودرو را معمولاً کارشناس قیمت‌گذاری به‌خوبی می‌تواند ارزیابی کند.

وضعیت قطعات داخل خودرو

وضعیت صندلی، روکش‌ها و… نیز تا حدودی روی قیمت تأثیرگذارند. بااین‌حال، شاید به اندازه سایر عوامل موثر بر قیمت خودرو، تأثیرشان محسوس نباشد.

آپشن‌های خودرو

با اینکه خودروهای ایرانی آپشن چندان خاصی ندارند، در خودروهای خارجی، آپشن‌های خاص می‌تواند قیمت خودرو را دست‌خوش تغییر کند. باوجوداین، همچنان در عوامل موثر بر بازار خودرو، چندان نمی‌توان از آپشن‌های خودرو نام برد.

در انتها باید به این موضوع هم اشاره کرد که اگر به هر شکلی امکان پیش بینی قیمت خودرو در ماه های آینده باشد، می‌توان این فاکتور را هم در نحوه قیمت گذاری خودرو شرکت داد. بااین‌حال، شاید در بازار ملتهب ایران، چندان امکان پیش‌بینی وجود نداشته باشد. برای مثال، با وجود رفع ممنوعیت قانونی واردات خودرو از سال ۱۴۰۳، همچنان ارز مورد نیاز آن تأمین نشده است و تغییری در بازار خودرو دیده نمی‌شود.

همچنین، در بعضی موارد داشتن یا نداشتن بیمه شخص ثالث و تخفیفاتش را نیز در قیمت‌گذاری خودرو در نظر می‌گرفتند. اما از آنجا که چند سالی است بیمه شخص ثالث و تخفیفاتی که دارد به نام شخص ثبت می‌شود، این عامل دیگر تأثیری بر قیمت خودرو نخواهد داشت.

محاسبه قیمت خودرو رایگان با اتو ابزار

در اتو ابزار شما به یک برنامه قیمت گذاری خودروی رایگان دسترسی دارید. برای استفاده از این سرویس:

  • در اپلیکیشن یا سایت اتو ابزار، روی «قیمت خودرو کارکرده» بزنید.
  • به ترتیب برند خودرو (شرکت سازنده)، مدل خودرو، سال ساخت و تیپ را انتخاب کنید.
  • در نهایت سه نوع قیمت تخمینی به شما نمایش داده خواهد شد: حداکثر قیمت، قیمت کارشناسی و حداقل قیمت.

باید توجه داشته باشید غیر از عواملی که در اینجا انتخاب کردید، عواملی که در بالا به آن‌ها اشاره کردیم نیز مشخصاً در نحوه قیمت گذاری خودرو تأثیر می‌گذارند. مثلاً اگر قیمت کارشناسی خودرویی در اتو ابزار ۷۸۰ میلیون تومان تخمین زده شود، ولی در واقعیت خودرو رنگ‌شدگی زیادی داشته باشد، از این قیمت باید درصد قابل توجهی کم کنید.

سخن پایانی

در نحوه قیمت گذاری خودرو عوامل متعددی دخیل هستند. برای بعضی خودروها ممکن است برخی از این عوامل سهم بیشتری در افت قیمت داشته باشند. بااین‌حال، با اینکه عوامل موثر بر قیمت خودروی کارکرده تا حدودی مشخص هستند، برای فروش قطعی خودرو می‌توانید علاوه بر استفاده از سرویس تعیین قیمت خودروی کارکرده اتو ابزار، از نظرات کارشناس خودرو نیز استفاده کنید.

منابع

سپند خودرو

همراه مکانیک

امتیاز:
نویسنده مقاله
هم‌زمان با تحصیل در کارشناسی عمران در دانشگاه ارومیه، از سال ۱۳۹۱ نوشتن رو شروع کردم و ایستگاه ابتدایی من در نویسندگی، همکاری با نشریات دانشجویی بود. در ادامه به دیجیتال مارکتینگ علاقه‌مند شدم و از سال ۱۳۹۹، با شروع تحصیل در رشتۀ مهندسی کامپیوتر، به‌طور کامل وارد حوزۀ مترجمی و تولید محتوای متنی شدم. به نوشتن داستان کوتاه علاقه دارم و سعی می‌کنم نوشته‌هام رو از نگاه مخاطب بنویسم.
مطالب پیشنهادی
دیدگاه خود را بنویسید
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

اشتراک گذاری

تلگرام

لینکدین

توییتر

اینستاگرام

یا لینک زیر را کپی کنید:

https://autoabzar.com/blog/how-to-price-used-carsکپی به کلیپ‌بورد