نحوه گرفتن کروکی تصادف + شرایط، نحوه اعتراض به انواع کروکی

نحوه گرفتن کروکی تصادف + شرایط، نحوه اعتراض به انواع کروکی

نحوه گرفتن کروکی تصادف

تصور کنید در یک چهارراه با خودرویی برخورد کرده‌ایم و هر دو طرف ادعا می‌کنیم چراغ سبز بوده است. اگر افسر راهور در محل حاضر نشود و کروکی ترسیم نکند، اثبات اینکه چه کسی مقصر است کار ساده‌ای نخواهد بود. در این صورت، ممکن است بیمه خسارت را پرداخت نکند و حتی پیگیری قضایی هم به جایی نرسد. موضوع وقتی سخت‌تر می‌شود که یکی از طرفین، کروکی پلیس را ناعادلانه بداند و بخواهد اعتراض کند.

در این مطلب درباره نحوه گرفتن کروکی تصادف و همچنین اعتراض به کروکی تصادف صحبت می‌کنیم؛ اینکه کروکی تصادف چیست، چگونه می‌توان آن را دریافت کرد و چطور می‌توان به آن اعتراض کرد.

فهرست مطالب

کروکی تصادف چیست و چه کاربردی دارد؟

کروکی تصادف یک نقشه تصویری ساده است که افسر راهنمایی و رانندگی از محل حادثه می‌کشد تا وضعیت دقیق صحنه تصادف را نشان دهد. در این نقشه، موقعیت دقیق خودروها، نقطه برخورد، تابلوها و چراغ‌های حاضر در صحنه، مسیر حرکت هر وسیله نقلیه و سایر جزئیات تأثیرگذار در بروز تصادف ثبت می‌شود.

با کمک این کروکی است که مقصر حادثه مشخص می‌شود و وجود آن برای پیگیری‌های حقوقی و دریافت خسارت از شرکت بیمه ضروری است.

در چه تصادفاتی باید کروکی گرفت؟

در برخی تصادفات کروکی تصادف برای بیمه بسیار مهم است و بدون کروکی ممکن است خسارتی پرداخت نکند. موارد زیر از جمله این شرایط هستند:

  • اگر تصادف خسارت جانی داشته باشد و یکی از سرنشینان یا عابران در جریان تصادف آسیب جسمی ببیند؛
  • درصورتی‌که میزان خسارت وارده زیاد و از سقف تعهد شرکت بیمه بیشتر باشد؛
  • اگر یکی از طرفین، بیمه شخص ثالث نداشته باشد؛
  • زمانی که طرفین حادثه درباره مقصر بودن‌ خود به توافق نمی‌رسند؛
  • هنگامی که یکی از خودروها پس از تصادف صحنه را ترک یا فرار کند؛
  • در تصادفات چندمرحله‌ای و زنجیره‌ای؛
  • و در برخورد با خودروهای دولتی، نظامی، امدادی یا خودروهای دارای پلاک خارجی.

در ادامه، با نحوه گرفتن کروکی تصادف آشنا خواهیم شد.

نحوه گرفتن کروکی تصادف

نحوه گرفتن کروکی تصادف، فرایند مشخصی دارد. در اینجا سعی می‌کنیم به‌طور مختصر آن را توضیح دهیم تا بتوانید در تصادفات با شرایط بالا، به‌راحتی آن را انجام دهید.

اگر تصادف به‌گونه‌ای باشد که به تهیه کروکی نیاز داشته باشد، تا حد امکان خودروها را جابه‌جا نکنیم. درصورتی‌که ادامه توقف در محل خطرآفرین باشد، از صحنه عکس بگیریم و خودروها را به کنار جاده منتقل کنیم. سپس با شماره ۱۱۰ تماس بگیریم تا پلیس راهور به محل اعزام شود.

افسر پس از بررسی صحنه، گفت‌وگو با طرفین و شاهدان و مشاهده آثار تصادف، کروکی را ترسیم می‌کند. پس از تنظیم کروکی، یک نسخه از آن به ما تحویل داده می‌شود.

ممکن است در حین انجام فرایندهای اداری به نسخه رسمی دیگری از کروکی نیاز شود یا کروکی به هر دلیلی گم شود. در این صورت می‌توانیم به واحد تصادفات راهور منطقه‌ای مراجعه کنیم و نسخه دومی از آن دریافت کنیم. البته باید مدارکی مانند کارت شناسایی، بیمه‌نامه، برگ گزارش تصادف، کارت خودرو و گواهینامه رانندگی هم در هنگام حضور در این مرکز به همراه داشته باشیم.

آیا دریافت کروکی آنلاین ممکن است؟

به‌طور کلی، نحوه گرفتن کروکی تصادف، همان چیزی است که در بالا توضیح دادیم. درواقع، در حال حاضر امکان ثبت درخواست برای صدور کروکی جدید به‌صورت اینترنتی وجود ندارد. اما دریافت کروکی تصادف با شماره پیگیری ممکن است؛ البته اگر افسر راهور در محل حادثه، اطلاعات را به‌صورت الکترونیکی ثبت کند.

بعد از ثبت گزارش حادثه در سیستم، یک شماره سریال و سری تصادف برای ما پیامک می‌شود. با دراختیارداشتن این اطلاعات، می‌توانیم نسخه الکترونیکی کروکی را از طریق اپلیکیشن «پلیس من» دریافت کنیم. نحوه گرفتن کروکی تصادف آنلاین هم این‌طور است:

  • وارد برنامه می‌شویم؛
  • به بخش «خدمات راهور» و سپس «کروکی» می‌رویم؛
  • در صفحه جدید، شماره سریال و سری تصادف را وارد می‌کنیم؛
  • و در اینجا تصویر کروکی به ما نمایش داده می‌شود.

اگر گزارش حادثه به‌صورت الکترونیکی ثبت شود، استعلام کروکی تصادف هم به همین شکل قابل انجام است. هرچند هنوز در همه شهرها این قابلیت برای پلیس راهنمایی و رانندگی فراهم نیست.

مدت اعتبار کروکی تصادف چقدر است؟

تا اینجا با نحوه گرفتن کروکی تصادف آشنا شدیم. اما مدت اعتبار کروکی تصادف معمولاً تا ۵ روز کاری پس از وقوع حادثه است. اگر در این بازه زمانی برای تشکیل پرونده یا دریافت خسارت به شرکت بیمه مراجعه نکنیم، ممکن است پرداخت خسارت با تأخیر انجام شود یا حتی بیمه از پذیرش آن خودداری کند.

اما در تصادف‌های منجر به جرح یا فوت، رسیدگی به پرونده در اختیار مراجع قضایی است و اعتبار کروکی ممکن است بنا به نظر مرجع قضایی و روند پرونده، طولانی‌تر در نظر گرفته شود.

نحوه اعتراض به کروکی تصادف

گاهی ممکن است محتوای کروکی یا نحوه تعیین مقصر توسط افسر راهور را ناعادلانه بدانیم. خوشبختانه در این شرایط، راه اعتراض به کروکی تصادف باز است؛ به‌راحتی می‌توانیم به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی یا دادگاه مراجعه و شکایت خود را ثبت کنیم.

در هنگام ثبت اعتراض، باید تمامی مدارک مرتبط با تصادف را همراه داشته باشیم؛ ازجمله برگه کروکی، بیمه‌نامه، کارت خودرو، گواهینامه، عکس یا فیلم از محل حادثه. در شکواییه هم باید مثل نمونه دادخواست اعتراض به کروکی تصادف زیر توضیح دهیم که علت شکایت ما چیست، چه اشتباهی رخ داده و چه شواهدی برای اثبات ادعای خود ارائه می‌کنیم.

«ریاست محترم دادگاه عمومی حقوقی

با سلام

اینجانب …………………… فرزند …………………… به شماره ملی …………………… و دارای گواهینامه شماره ……………………، به استحضار می‌رساند در تاریخ …………………… در محل ………………………… با خودروی …………………… به پلاک …………………… دچار تصادف رانندگی شدم.

افسر راهنمایی و رانندگی حاضر در صحنه، با تنظیم کروکی، بنده را مقصر حادثه اعلام کرده است. این در حالی‌ است که به دلایل زیر، نسبت به نحوه ترسیم کروکی و تشخیص تقصیر معترض هستم:

۱. ……………………………………………………………………………

۲. ……………………………………………………………………………

۳. ……………………………………………………………………………

با توجه به دلایل فوق و ضمیمه‌بودن مدارک (ازجمله برگه کروکی، تصاویر محل حادثه و گزارش بیمه)، خواهشمندم دستور بررسی مجدد موضوع از طریق هیئت کارشناسی صادر شود.

با احترام

نام و نام‌خانوادگی: ……………………

امضا

تاریخ: ……………………»

قاضی پرونده یک گروه کارشناسی تعیین می‌کند تا مجدد صحنه تصادف را بررسی و کروکی جدید تهیه کنند. درنهایت هم براساس مدارک و مستندات موجود و همچنین بررسی‌های انجام‌شده، رأی نهایی را صادر می‌کند.

مهلت اعتراض به کروکی تصادف چقدر است؟

فراموش نکنیم که برای اعتراض به کروکی، فقط ۱۵ تا ۳۰ روز زمان داریم. عدم ارائه اعتراض در مهلت مقرر به‌معنای این است که کروکی را پذیرفته‌ایم. بنابراین بهتر است هرچه سریع‌تر برای آن اقدام کنیم.

اعتراض به کروکی تصادف تا چند بار ممکن است؟

فرایند اعتراض به کروکی می‌تواند تا چند مرحله کارشناسی ادامه پیدا کند، البته با موافقت قاضی پرونده. در مرحله اول، بسته به نوع حادثه، کارشناسی یک‌نفره انجام می‌شود یا یک هیئت ۳نفره متشکل از یک کارشناس حقوقی، یک کارشناس فنی و یک نماینده از طرف ما مسئول بررسی می‌شوند.

اعتراض به کروکی هیئت سه نفره هم ممکن است؛ یعنی اگر مدارک و شواهد جدیدی ارائه شود، قاضی می‌تواند دستور بررسی مجدد را صادر کند. در این مرحله هیئت کارشناسی ۵نفره و در صورت لزوم، حتی هیئت ۹نفره تشکیل می‌شود.

درمجموع امکان ۴ مرحله کارشناسی برای اعتراض به کروکی تصادف وجود دارد؛ اما ادامه هر مرحله منوط به تأیید قاضی و وجود دلایل منطقی و جدید است.

خرید بیمه شخص ثالث

هزینه اعتراض به کروکی تصادف چقدر است؟

هزینه اعتراض به کروکی بسته به نوع و مرحله کارشناسی متفاوت است. اگر اعتراض به نظر افسر یا هیئت ۳نفره کارشناسی باشد، باید مبلغی حدود ۳ تا ۵ میلیون تومان (در سال ۱۴۰۳) برای کارشناسی مجدد در نظر گرفت. این مبلغ شامل هزینه‌های ثبت شکایت، کارشناسی و دادرسی می‌شود. در مراحل بالاتر (مثلاً هیئت ۵ یا ۹ نفره)، هزینه‌ها بیشتر خواهد بود.

سخن پایانی

آشنایی با نحوه گرفتن کروکی تصادف و پیگیری درست آن نقش مهمی در تعیین مقصر و دریافت خسارت از بیمه دارد. البته برخی شرکت‌های بیمه خدمات خسارت سیار ارائه می‌دهند؛ یعنی می‌توانیم با شرکت بیمه تماس بگیریم تا کارشناس در محل حادثه حاضر شود، از خودرو عکس بگیرد و گزارش خسارت تهیه کند. به این ترتیب، دیگر به کروکی نیاز نخواهد بود.

برای اینکه بعد از تصادف دچار دردسر نشویم، بهتر است پیش از خرید بیمه، پوشش‌ها و خدمات شرکت‌های مختلف را در اتو ابزار مقایسه کنیم و بهترین انتخاب را داشته باشیم.

منابع

بیمه دات کام

دادراه

امتیاز:
نویسنده مقاله
سمیه رفیعی هستم و چند سالی می‌شود که می‌نویسم. سال ۹۸ بود که وارد حوزۀ ترجمه، تولید محتوا و دیجیتال مارکتینگ شدم، با شرکت‌های زیادی در این مدت همکاری کردم و تا توانستم در این راه دود چراغ خوردم و مو سفید کردم. من پیوسته می‌نویسم، برای اینکه هروقت موتور انگیزه‌ام به پت‌پت افتاد، این نوشتن یک استارتی بزند و به جلو هُلم بدهد.
مطالب پیشنهادی
دیدگاه خود را بنویسید
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

اشتراک گذاری

تلگرام

لینکدین

توییتر

اینستاگرام

یا لینک زیر را کپی کنید:

https://autoabzar.com/blog/how-to-get-accident-sketchکپی به کلیپ‌بورد