البته اگر مسئله به قبض خاصی برمیگردد، میتوانیم علاوه بر پلیس +١۰، در یکی از مراکز اجرائیات پلیس راهور هم درخواست رسیدگی بدهیم. فقط یادمان باشد که مدارک و مستندات لازم را همراه خود داشته باشیم تا مجبور نشویم مدام برویم و برگردیم. برای متن شکایت هم جای نگرانی نیست، کارشناسان مرکز اجرائیات پلیس و پلیس +١۰ نمونه متن اعتراض به جریمه رانندگی را در اختیارمان میگذارند.
نکته مهم این است که گفته شده اگر تخلف توسط دوربین یا سیستمهای خودکار آزادراه ثبت شده، میتوانیم از ارسال پیامک یا شماره تلفن اعتراض به جریمه رانندگی استفاده کنیم. به این صورت که شماره پلاک خود را به سرشماره ۱۰۰۰۰۱۵۳۱ پیامک کنیم یا با شماره ۰۲۱۶۳۴۶۸۵۳۱ تماس بگیریم. اما این دو روش همیشه جوابگو نیست و اغلب افراد در پایان ناچار میشوند بهصورت حضوری فرایند کار را پیش ببرند.
مدارک مورد نیاز برای اعتراض به جریمه اشتباهی خودرو
برای اعتراض به جریمه اشتباهی باید مدارک و مستندات مورد نیاز را بهطور کامل ارائه کنیم. در غیر این صورت شکایت ما بررسی نمیشود یا رد میشود. لیست این مدارک بهشکل زیر است:
- اصل و کپی کارت خودرو؛
- اصل سند مالکیت خودرو؛
- اصل گواهینامه رانندگی معتبر؛
- مدارک شناسایی مالک خودرو یا نماینده قانونی او؛
- فرم درخواست تکمیلشده؛
- و مدارک و اسناد لازم برای اثبات اشتباه سامانه در ثبت جریمه.
نحوه دریافت نتیجه اعتراض
رسیدگی به شکایات تخلفات رانندگی ظرف ١ تا ٧ روز انجام میشود. برای این کار مستندات دوربینهای مداربسته و سایر شواهد موجود را بررسی میکنند. برای اطلاع از نتیجه پیگیری پیامک جریمه اشتباهی خودرو میتوان به همان پلیس +١۰ مراجعه کرد یا مجدداً از خلافی خود استعلام بگیریم و ببینیم تغییر کرده است یا نه. اگر مبلغ جریمه تغییر نکرده باشد، به این معناست که درخواست ما پذیرفته نشده است و باید آن را پرداخت کنیم.
آیا پس از ردشدن اعتراض، باز هم میتوان شکایت کرد؟
اگر نتیجه اعتراض به قبض جریمه برای ما قانعکننده نبود، میتوانیم دوباره به مراکز اجرائیات یا دفاتر پلیس +۱۰ مراجعه کنیم. آنها ما را به نزدیکترین واحد رسیدگی پلیس راهور ارجاع میدهند. در این مرحله، دلیل شکایت خود را در حضور یک افسر کارشناس و یک قاضی تخلفات توضیح میدهیم. رأی نهایی توسط قاضی صادر میشود و در صورت قطعیشدن جریمه، دیگر امکان اعتراض مجدد وجود ندارد.
پس از صدور رأی، حداکثر تا ۲۰ روز مهلت داریم که جریمه را بپردازیم، در غیر این صورت، مبلغ آن به ۲ برابر افزایش مییابد.
نکات مهم در اعتراض به جریمه اشتباهی
برای ثبت اعتراض به جریمههای اشتباهی، آگاهی از این نکات کار را برای ما آسان و سریع میکند:
- مهلت اعتراض به جریمههای رانندگی حداکثر ۶۰ روز پس از ثبت آن است. اگر در این بازه زمانی اعتراض نکنید، جریمه قطعی میشود.
- همانطور که گفته شد اگر اعتراض رد شد، برای اینکه مبلغ آن ۲ برابر نشود باید ظرف ۲۰ روز هزینه آن را پرداخت کنیم؛ برای این کار میتوانیم از طریق سامانه اتو ابزار اقدام کنیم.
- بهتر است مدارک مربوط به ترددهای روزانه، قبض پارکینگ، فاکتور تعمیرگاه و سایر مستندات را نگه داریم. چون در چنین شرایطی میتوانند به ما کمک کنند بیگناهی خود را ثابت کنیم.
- چیزی تحت عنوان هزینه اعتراض به جریمه رانندگی در پلیس راهنمایی و رانندگی تعریف نشده است. اما هزینههای جانبی مثل هزینه دریافت برگه خلافی خودرو یا چاپ و کپی مدارک از راننده دریافت میشود.
- تا زمان راهاندازیشدن اپلیکیشن اعتراض به خلافی خودرو یا سامانه آنلاین، نتیجه اعتراض را تنها از مراجع رسمی پلیس راهور پیگیری کنیم.
درنهایت، آیا ارزش دارد برای اعتراض به خلافی وقت بگذاریم؟
همانطور که دیدیم، ثبت اعتراض به جریمه رانندگی فرایند پیچیدهای ندارد و اگر مدارک کافی ارائه کنیم، معمولاً نتیجه میدهد. اما باید قبول کنیم که همیشه هم خوششانس نخواهیم بود؛ گاهی ممکن است اعتراض ما به دلیل برچسبهای حساسی مانند حجاب، بدون هیچگونه بررسی، درجا رد شود.
بااینحال، اگر مطمئنیم اشتباهی رخ داده، ارزش تلاش را دارد. بههرحال، موضوع فقط هزینه پرداختی نیست، بلکه پای اعتبار گواهینامه و سوابق رانندگی ما هم در میان است. پس بهتر است به احقاق حق خود اصرار بورزیم و از فرایندهای قانونی موجود برای اصلاح اشتباههای پیشآمده، استفاده کنیم.